Сімдесят один рік тому, 10 грудня 1948 року, ООН прийняла Загальну декларацію прав людини – перший міжнародно-правовий документ, що проголосив основні права і свободи людини. Щороку в цей день відповідно до резолюції Генеральної Асамблеї ООН від 4 грудня 1950 відзначається День прав людини.

Декларація складається із 30 статей, які закріплюють загальнолюдські права.

Учні 8-9 класів на Всеукраїнському уроці «Права людини» ознайомились зі змістом та переглянувши документальний фільм про створення цього важливого документу, поділились своїми думками та зробили висновки.

«Права людини – це права, які мають абсолютно всі і всюди, без винятку».

«Права не існували завжди, правами були наділенні тільки особливі».

«Гідність та цінність людської особистості лежать в основі прав».

«Безумовно права потрібні на рівні із заборонами й обов’язками. Якщо людей тільки обмежувати, вони можуть повстати проти влади і почати революцію».

«Права людини як броня – вони захищають нас; вони як правила – говорять як себе поводити. Дають можливість взаємодіяти людям і державам за спільними принципами і правилами».

«Права людини в цьому документі мають декларативний характер».

«Права людини – це вибір, що робить кожен з нас щодня».

Всі права в ЗДПЛ універсальні, неподільні та взаємозалежні.

Отже, з усього вище сказаного можна зробити висновок, що права людини – це невід’ємний елемент людської особистості і людського буття. Потрібно поважати, захищати один одного, не давати жодного шансу забрати в нас свободу і право вибору.

Світлана Алєксандрова,
вчитель історії та правознавства

Вивчаємо права людини Вивчаємо права людини Вивчаємо права людини Вивчаємо права людини